Moster Inge
 
  "På opfordring af min familie, har jeg her fortalt om min barndom
i Frederiksdal i 1920'erne og 30'erne"
 
er skrevet af Inge Jacobsen, november 1995
 
  SIDE 1 Næste side >>
  Jeg er født i Valby den 23. november 1919 og vi flyttede til Frederiksdal i 1926, så det er ikke så meget jeg erindrer fra før den tid.

Vi ankom en kold dag sidst i juli, og på det tidspunkt var vi 5 børn fra 1 til 10 år, men min mor var blevet gift meget ung, kun 16 år gammel, så det var en stor omvæltning for hende at komme fra byen og ud på landet.

Min far var en del ældre end hende, og det var igennem nogle af hans ungdomsvenner og en tante han havde - og som boede i huset ved siden af om sommeren - at vi endte der.
Bleghuset

Det hus vi boede i var et 2-families hus. Det hed "Bleghuset”. Det hørte under Frederiksdal slot og var blevet brugt til vaskeri for slottet. Der var et stort vaskehus som lå ned til vandet, for dengang brugte man at skylle tøjet i kanalen der løb lige forbi. Der var også nogle store lader med nogle kæmpe ruller hvor tøjet blev tørret om vinteren. Om sommeren blev tøjet spredt ud pa græsset til bleg, deraf navnet "Bleghuset".

Den familie vi kom til at bo ved siden af var et ældre ægtepar som hed Crone. Deres børn var forlængst voksne så det huede ikke rigtigt ham, at der pludselig kom en familie med 5 børn.
Den del af huset vi skulle bo i indeholdt forneden 2 stuer og køkken og ovenpå 3 små værelser. Men det første år vi boede der måtte vi nøjes med de 2 værelser ovenpå. Crones søn med kone og 2 børn, som vi skulle overtage huset efter, kunne ikke flytte før, da han skulle overtage et job som gartner og bestyrer pa Kaningården, som lå pa den anden side af søen, og som på grund af nogle forviklinger blev udsat.
 

Hvordan min mor
har kunnet holde det ud, har jeg aldrig kunnet begribe, for det var jo frygteligt primitivt. Der var intet vand inde. Vi skulle hive alt det vand vi skulle bruge op af kanalen. Men dengang var vandet så rent i Furesøen at man kunne bruge det som drikkevand. Vi fik dog senere lagt en vandpost ind i haven.

Dengang brugte man ikke at bade hver dag. Man havde et vandfad hvor man vaskede ansigt og hænder og en gang om ugen kom vi i vaskehuset og blev vasket i den store gruekedel. Om sommeren sejlede vi ud på Furesøen med min far. Vi blev sæbet grundigt ind og så sprang vi i søen. Vi havde heller ingen elektricitet, så vi havde petroleumslamper til at se ved og min mor måtte lave mad til familien på et primusapparat, hun havde stående på et bord i stuen.

Bleghuset