Moster Inge
 
  "På opfordring af min familie, har jeg her fortalt om min barndom
i Frederiksdal i 1920'erne og 30'erne"
 
er skrevet af Inge Jacobsen, november 1995
 
Tilbage <<

SIDE 7

Næste side >>
  Det var en kvinde som hed fru Johansen som forpagtede kroen og hun havde i nogle år en niece boende hos sig. Denne niece var meget bange for at gå til og fra skole, så Else og jeg reddede os mange kopper chokolade og napoleonskager hvis vi ville følges med hende. Fru Johansen holdt også stor fastelavnsfest for børnene i Frederiksdal, hvor vi slog katten af tønden. Tønden var fyldt med appelsiner og slik og så blev der serveret boller og chokolade i lysthuset bagefter.

Kroen brændte desværre med i 1964 og den blev ikke bygget op igen. Derimod blev der opført et grimt hotel som slet ikke passede ind i miljøet.

Foruden kroen og slotsgartneriet la der en gammel gård som beboedes af en gammel svensker som hed Hovland. Han boede sammen med en søster som førte hus for ham og han levede at af leje både ud. Han havde ikke så mange som Lundquist, som lå på den anden side af kanalen, men der var altid rift om dem, da der blev sagt, at hans var de bedste. 8 Ved siden af gården lå der et hus som beboedes af en lærerfamilie. De havde 3 børn, Inger, Jørgen og Thyge, men de var lidt yngre end os, så vi legede ikke sa meget med dem. Kun min søster Tove blev gode venner med Inger, et venskab der holdt i mange år.

Så var der Strømhuset som lå lige ned til bagstrømmen og hvor familien Lundquist boede. De levede også af at leje både ud, men de havde også fiskerbåde og enkelte kanoer i bagstrømmen så det var et større foretagende. De havde også en lile isbod, men da deres børn var voksne og de havde 2 hjemmeboende døtre der ikke var gift, var der jo nok til at hjælpe til.

Det var ikke alle huse i Frederiksdal der hørte under slottet. Der lå 2 villaer der var privatejede. En hvor den gamle have nu ligger og den ved siden af som ejedes af fiskeribioiog C.V. Otterstrøm. Det ene hus ejedes af en grosserer Møller og der var mange drivhuse hvor han dyrkede tomater. Desuden dyrkede han også blomster bl.a. krysantemum. Vi unger havde hver sommerferie en tjans med at plukke tomater og luge urtepotter og for det fik vi den formidable sum af 10 kroner om ugen.

Engang imellem når vejret var godt, ville vi dog hellere til stranden, så sprang vi i et stort kar med vand og gik ind og sagde, at der var kommet en tordenskylle og så gik vi ned og badede istedet for. I det hele taget elskede vi at bade i Furesøen. Vandet var jo krystalklart og bunden var som et vaskebræt af det reneste sand. Men dengang var der ikke noget der hed Fribad. Der gik kun en smal sti langs med søen op til Virum og der var megen bevoksning af siv og buske men vi havde fundet os en lille vig som vi - uvist afhvilken grund - kaldte for "drengehullet", hvor vi altid badede fra.
Furehus